Podle OSN se až třetina všeho vyrobeného jídla na světě vyhodí, což má špatné ekonomické i ekologické důsledky. A právě způsoby jak neplýtvat jídlem hledá už od roku 2013 iniciativa Zachraň jídlo. Činí tak skrz mnoho různých aktivit od osvěty, vzdělávání, paběrkování na polích, využitím tzv. „ošklivé“ zeleniny přes změny v zastaralých legislativních nařízeních až po darování samotného jídla a hotových pokrmů. Logio bylo přizváno do projektu „Darování jídla šetří klima“ v roli odborného garanta za oblast distribuční strategie.
modelování distribučních scénářů
Cílem organizace Zachraň jídlo bylo vytvoření uceleného výkladu pravidel a srozumitelného návodu pro darování. Dokument Darování hotových pokrmů – Analýza současného stavu je důležitým prvním krokem k zjednodušení celého procesu darování jídla a zužitkování energie a peněz vložených do jeho přípravy. Logio v počátcích projektu zastřešilo distribuční strategii pomocí vlastního nástroje – softwaru na modelování distribučních scénářů.
V našem softwaru bylo nezbytné na modelovém příkladu nasimulovat 198 různých scénářů, abychom nakonec vybrali 3 nejlepší varianty. U nich jsme vždy vyznačily jejich výhody ale i možná rizika. Tyto varianty poté sloužily jako podklad pro výběr nejefektivnějšího nastavení závozů. Navržený model je opakovatelně využitelný a velmi flexibilní i při nejrůznějších změnách v zadání, můžeme ji tedy používat neomezeně, a to s téměř nekonečným množstvím proměnných. Krásným happy endem tedy je, že organizace Zachraň jídlo tolik potřebnou praktickou příručku „Jak darovat hotové pokrmy?“ opravdu vydalo! Podívejte se na ni zde.
měsíční hodnota obědů, které nebude nutné vyhodit
Abychom vám mohli nabídnout co nejpříjemnější zážitek při procházení webu, používáme technologie, jako jsou soubory cookie, které ukládají informace o zařízení a/nebo k nim přistupují. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při prohlížení nebo jedinečná ID na tomto webu. Neudělení souhlasu nebo jeho odvolání může ovlivnit fungování stránek.