Komentář: „Potenciál využití AI ve skladech je ve zvýšení efektivity procesů“

1. srpna 2023

Jiří Hodboď, jeden z našich předních konzultantů specializovaných na skladování, odpovídal v červnovém vydání magazínu Logistika na otázku, jakým způsobem může být v provozu skladů využívána umělá inteligence. Celý jeho komentář přinášíme níže.

„Když se řekne umělá inteligence (AI) a sklad, možná si někdo představí automatické drony provádějící inventarizaci skladu, coboty pomáhající skladníkům nalézt zboží ve vychystávací zóně nebo alespoň automatické vozíky typu AMR křižující sklad po nejkratší trase a vyhýbající se nejrůznějším překážkám.

Přestože v podmínkách České republiky jsou tyto scény stále spíše ojedinělé, začíná se blýskat na lepší časy. Alespoň podle nárůstu počtu nových automatických skladů během posledních pár let.

Osobně zatím vnímám největší potenciál umělé inteligence ve skladech v oblasti zvýšení efektivity procesů. Už nyní mají firmy obrovské množství dat, které je možné využít pro přesnou předpověď budoucnosti. Pokud se při zpracování těchto dat využije AI, je možné třeba v reálném čase flexibilně řídit vychystávání ve skladu dle aktuálního složení zakázek a zároveň mít přesnou prognózu zbývajícího času k vyřízení zakázek a potřebného počtu skladníků. Nebo při příjmu zboží lze podle předpovědi budoucího prodeje určit optimální místo pro zaskladnění jednotlivých položek – opět s cílem zvýšit budoucí výkonnost vychystávání.

Odtud už je kousek k optimalizaci skladového prostoru jako takového. Díky umělé inteligenci je možné analyzovat různé parametry, jako je například velikost a váha produktů, a navrhnout nejefektivnější rozložení zboží ve skladu.

Zajímavou aplikací AI je také rozpoznávání objektů bez využití čárových kódů, počítání produktů či rozpoznání poškození. To lze navíc provádět rychleji a přesněji než lidskými smysly.

Pokud se vrátíme k „hardwaru“, nejblíže k masovějšímu nasazení vnímám roboty umožňující provádět inteligentní autonomní rozhodnutí. To umožní automaticky lokalizovat a přesouvat zásoby ve skladech podle aktuální potřeby.

Již nyní je s rostoucí dostupností levnějších technologií možné s pomocí kamer a senzorů sledovat pohyb zboží po skladu či detekovat chybějící nebo špatně umístěné položky. To vede k větší přesnosti a rychlosti při inventarizaci a minimalizuje riziko chyb.

Kromě toho, že umělá inteligence výrazně zvýší efektivitu skladových procesů, existují i další zajímavé aplikace. Třeba prediktivní údržba, kde se AI využívá k předpovídání poruch a údržby skladového zařízení.“

Komentář byl publikován v Logistice 06/2023

Další na blogu
Blog
HR
Inspirace

Máte benefity? A můžeme je vidět? Musíte!

Různými výhodami pro zaměstnance se ohání prakticky každá firma, ale ne vždy jsou tak atraktivní, jak vám je potenciální zaměstnavatelé představují. Jak je to ale u nás? Pojďme se na něj podívat.

Více »
Blog
HR
Logio

Pomoc, pracuju z domu!

Home office. Někteří ho milují, jiní se ho děsí. Pracovat z domova přináší spoustu výhod a svobod, ale taky zodpovědnosti.

Více »
Blog
HR
Inspirace

Inspirace pro leadership: Martin Plajner

Martin Plajner je vedoucí oddělení R&D. Má pod svým vedením i naše Trainees. Zeptali jsme se ho, jaké to je být leaderem v Logio, jak k tomu přistupuje a jaké výzvy ho v budoucnu čekají.

Více »